“Tenim la missió d’assegurar el futur del sector generant talent i apostant per la innovació”

Clúster MAV,

Fundada a Blanes l’any 1954, TMCOMAS, empresa associada al Clúster MAV, és una empresa tecnològica experta en mecanitzat i en enginyeria de superfícies, amb vocació de servei a la indústria, innovació contínua i un alt desenvolupament tecnològic. Partint d’uns inicis marcats per la fabricació de peces de mecànica de precisió i manteniment per al sector tèxtil, aquesta pime familiar actualment ofereix serveis en mecànica de precisió, reparació d’equips dinàmics, projecció tèrmica, laser cladding, coixinets antifricció, soldadures especials i enginyeria inversa.

Conversem amb Georgina Comas, adjunta a gerència a TMCOMAS, sobre els pilars de l’empresa i la seva evolució al llarg del temps, què poden aportar a la indústria amb tecnologies innovadores com la projecció tèrmica o el laser cladding i les necessitats del sector, que els han portat a obrir la seva pròpia escola de formació, Comastech, per suplir la manca de personal qualificat.


Porteu gairebé set dècades al servei de la indústria, el 2022 fareu 70 anys! Quina és la clau de la vostra continuïtat?

Som una empresa familiar fundada pel meu avi, Francesc Comas. Actualment la dirigim el meu pare, el meu germà i jo. La constant innovació i capacitat emprenedora sempre ha estat part de l’ADN de l’empresa. Ja des dels inicis hem destacat per uns acabats mecànics molt fins i de molta precisió, capacitats que requeria i valorava la indústria tèxtil que teníem al voltant.

Seguint amb les necessitats de la indústria tèxtil vam obrir-nos a l’enginyeria de superfícies, ja que al sector tèxtil van començar a arribar peces recobertes de “porcellana”. El meu avi va decidir buscar què era aquesta “porcellana”, aprendre com es fabricava i posar el servei a disposició dels clients. Així, vam esdevenir pioners al sud d’Europa en oferir serveis de projecció tèrmica per plasma no transferit (APS).

Sempre hem buscat diferenciar-nos d’altres empreses de mecanitzat, amb serveis innovadors i d’alt valor afegit. En aquest sentit, vam seguir apostant per la projecció tèrmica i aprendre a utilitzar-la amb diferents materials. El 1991 vam instal·lar a la nostra planta el primer equip de projecció tèrmica d’alta velocitat (HVOF) i hem seguit apostant també per aquesta tecnologia fins a dia d’avui .


Com ha canviat TMCOMAS des de la seva creació l’any 1954?

Al llarg dels anys hem anat especialitzant-nos i incrementant la nostra cartera de serveis, posicionant-nos com una empresa pionera en tecnologia, sobretot en l’àmbit de les tecnologies de superfícies. Hem anat implementant noves tecnologies progressivament gràcies a la recerca.

Actualment, podríem dir que som un taller de mecanitzat però amb un nivell molt alt en ciències, enginyeria i innovació, sense perdre l’essència de la mecànica fina. Proporcionem serveis de reparació i fabricació de peces per la indústria, des de fabricació mecànica amb molt bons acabats, muntatge d’equips dinàmics, serveis d’assessorament metal·lúrgic,... a tecnologies d’enginyeria de superfícies, com la projecció tèrmica o el laser cladding, que són els nostres serveis “estrella”. En el cas del laser cladding, també vam ser una de les primeres empreses a oferir-lo a la indústria.

El laser cladding i la projecció tèrmica són els nostres serveis “estrella”.

També tenim tota l’àrea de coixinets antifricció, que era molt poc estudiada a nivell industrial, ja que era una feina molt artesana, i altres serveis com la soldadura brazing, o els recobriments per PTA.



Sou especialistes i pioners a Catalunya en dues tecnologies per a recobriments de peces: el Laser Cladding i la projecció tèrmica. En què consisteixen i quines propietats confereixen a la peça?

El laser cladding és una tecnologia que permet obtenir recobriments mitjançant un feix làser d’alta energia que fon pols focalitzada a la superfície del material base. Podem utilitzar aquesta tecnologia en qualsevol material que sigui soldable, per exemple, acers, acer inoxidable, níquels, cobalt, titani, etc. Les aplicacions més comunes inclourien, per exemple, un eix d’acer inoxidable que ha patit un desgast i necessitem recuperar el diàmetre que hagi perdut. Funciona molt bé per peces que estan en ambients corrosius o eines que reben molt d’impacte. Els recobriments de laser cladding són molt homogenis i queden totalment adherits a la peça, sent una aposta segura per aplicacions on necessites recuperar gruix.

Per altra banda, en la projecció tèrmica, l’adherència al material no és per soldadura sinó mecànica. Aquesta tecnologia permet una gran varietat de recobriments amb propietats diverses com l’aïllament tèrmic, l’aïllament elèctric, augmentar la resistència al desgast o a la fricció... S’utilitzen materials ceràmics, metàl·lics o cermets, amb capes d’unes 300 micres de gruix aproximadament.

En el cas de l’APS, amb una pistola generem un estat de plasma, que ens dona l’energia suficient per fondre el material en forma de pols que volem projectar sobre la peça. En el cas de l’HVOF, a través de la combustió, aconseguim un feix de velocitat supersònica, trencant la barrera del so, aconseguint així que les partícules quedin adherides al substrat per energia cinètica, amb una aportació mínima de calor.


Davant la necessitat de perfils tècnics i la falta de personal qualificat vàreu llançar Comastech, un centre de formació en fabricació mecànica i mecatrònica industrial. Després d’un any en marxa, quina valoració en feu?

Un dels nostres problemes principals és que ens costa molt trobar persones formades, sobretot trobar bons operaris, com ara torners. Entenem que és molt difícil trobar talent expert en projecció tèrmica o laser cladding i que hem de proveir de formació interna, però fa anys que observem que en el sector de la mecànica, no hi ha relleu generacional.

A Comastech, el Centre Politècnic Comas, oferim formació professional, ocupacional i continuada. Coordinem un grau superior de formació professional en fabricació mecànica i mecatrònica industrial en modalitat dual, en el qual l’alumne amb tres anys obté dues titulacions (som l’únic centre de Catalunya que ofereix una titulació doble d’aquestes característiques). L’oferim com a centre privat amb la missió d’oferir una formació més global, completa i sobretot, més connectada a la indústria. Enguany tenim dotze alumnes de catorze places disponibles, dels quals tres són noies. De cara al curs que ve complementarem la nostra oferta en formació professional amb un grau mitjà de fabricació mecànica.

Som l'únic centre a Catalunya que ofereix una grau superior de formació professional en fabricació mecànica i mecatrònica industrial en modalitat dual, amb la que l'alumne obté una doble titulació en tres anys.  

En l’àmbit de la formació ocupacional, que ens funciona molt bé, estem fent formacions des de peó de soldadura, mecànica de moto o peó de mecanitzat, amb entitats com la Cambra de Comerç de Girona, el Consell Comarcal de la Selva o Creu Roja. Finalment, oferim formació continuada a mida per empreses, que anirem ampliant en els pròxims anys.



Quin rol juga la Fundació Francesc Comas?

La Fundació Francesc Comas té la missió d’assegurar el futur del sector. A més de gestionar Comastech, gràcies a un clúster d’empreses associades, existeix un programa de beques i l’acollida d’alumnes en FPDual. A canvi, aquestes empreses obtenen beneficis, no només per formar part de la formació dual, si no també gaudint de la borsa de treball, de la formació continuada bonificable, i del networking generat entre totes les empreses membres. Per altra banda, cal despertar vocacions i captar talent, i donar a conèixer el sector a la societat en general. La gent encara s’imagina un taller fosc, brut i ple de greix i actualment les empreses no som així, és un sector amb molt bones condicions, estable, ofereix una bona carrera professional i ens estem adaptant tecnològicament constantment.


Com a dona directiva en un sector molt masculinitzat, veurem més dones al sector del metall?

Sóc optimista, però costarà més del que m’agradaria. El fet que al nostre grau superior tinguem tres noies vol dir que anem pel bon camí i reflecteix l’esforç que hem fet en comunicació i en visibilitzar que és un sector obert a les dones.


Destineu sobre un 12% de la vostra facturació a la innovació. Quines són les vostres principals línies d’R+D? 

Som una empresa amb una quota de llicenciats, enginyers i doctorats molt alta en comparació amb altres empreses del sector. Invertim molt en innovació per millorar els nostres processos i optimitzar-los. Actualment estem molt centrats en el high-speed laser cladding, que seria l’última novetat en aquesta tecnologia. Vam comprar una màquina fa poc i hem estat desenvolupant un nozzle per recobrir interiors, una gran novetat al sector.


Parlem de futur. Quins objectius i fites teniu en l’àmbit empresarial?

Seguirem treballant amb tecnologies punteres i mantenint la nostra especialització, però volem créixer en talent, millorar la gestió de l’equip i potenciar la internacionalització. Actualment estem molt ben implantats al mercat català i espanyol, i hem entrat molt bé als mercats francès, belga i holandès, que volem seguir fent créixer. A Algèria ja fa deu anys que hi som, però volem seguir treballant el mercat del nord d’Àfrica, a més d’altres zones on estem començant com el Golf Pèrsic o l’Equador.

També tenim l’objectiu d’ajudar a revifar el sector i posar-lo al lloc que es mereix gràcies a iniciatives com Comastech o la Fundació Francesc Comas, i mantenint-nos pioners en innovació i recerca per seguir oferint serveis tecnològics d’alt valor afegit que ens ajudin a assegurar un futur per a l’empresa i el sector basant-nos amb les persones que hi treballen.


Per què associar-se?

Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.

Modificar cookies